Amfibieni, Broasca de lac, Broaşte fără coadă, Broaşte cu coadă

Amfibieni

Amfibienii sunt primele vertebrate adaptate şi la viaţa de uscat. De la cele două medii de viaţă (acvatic şi terestru), la care s-au adaptat, le vine denumirea de amfibieni (de la grec. amphys = dublu, bios = viaţă). Culoarea de protecţie, forma corpului, membrele, respiraţia şi înmulţirea sunt adaptări la mediul de viaţă.

Broasca de lac

Broasca de lac trăieşte atât în apă cât şi pe uscat. Spre deosebire de peşti, corpul ei este alcătuit din cap, trunchi şi membre. Are culori protectoare. Pielea este subţire, fără solzi, bogată în glande care produc o substanţă cleioasă, ce o menţine umedă şi alunecoasă.

Capul este turtit, de formă triughiulară. Cei 2 ochi sunt mari, bulbucaţi, cu două pleoape mobile şi o membrană subţire, protectoare. Distinge culorile şi obiectele în mişcare. Urechile sunt mai perfecţionate ca la peşti, la exterior se văd orificiile auditive. Cele două nări, de pe vârful botului scurt, se închid când se află în apă. Gura este largă. În cavitatea bucală are numeroşi dinţi. În ea se deschid cele două nări prin care aerul trece spre plămâni. Limba este lată, subţire, cleioasă şi despicată la vârf. Ea este prinsă în partea anterioară a cavităţii bucale. Este proiectată în afară, prin răsturnare, pentru prinderea hranei.

Membrele anterioare sunt mai scurte decât cele posterioare şi au 4 degete terminate cu gheare. Broaştele sunt primele vertebrate care au gheare şi 4 membre. Ele se numesc tetraropode. Locomoţia este dublă. Pe uscat broasca face salturi ca iepurele, în apă înoată.

Broască

Sistemul nervos, mai dezvoltat ca la peşti, prefigurează dezvoltarea creierului animalelor terestre. Broasca se hrăneşte cu insecte, păianjeni, viermi, melci, icre şi peştişori. Prinde insectele din zbor cu ajutorul limbii. Cavitatea bucală are glande care secretă mucus. Nu este diferenţiat faringele, iar esofagul este scurt. Stomacul este ca un sac. Ficatul şi pancreasul se deschid în intestin. Acesta se termină cu cloaca.

Coastele sunt slab dezvoltate. Nu are stern şi cavitate toracică, deci respiră îghiţind aerul. Respiraţia pulmonară este completată cu respiraţia prin pielea bine vascularizată şi umedă (respiraţia cutanee). Plămânii sunt ca nişte săculeţi, slab dezvoltaţi, şi nu satisfac nevoile de oxigen. Inima are 3 camere: două atrii şi un ventricul. Circulaţia sângelui se face prin artere, capilare şi vene. Sângele oxigenat se amestecă cu cel neoxigenat. Rinichii sunt mai bine dezvoltaţi decât la peşti. Canalele care pornesc de la ei se deschid în cloacă şi servesc pentru eliminarea urinei şi a celulelor sexuale.

Înmulţirea la broască este strâns legată de apă. Sexele sunt separate. Femelele au două ovare, iar masculii două testicule. Broaştele se înmulţesc prin ouă care sunt depuse de femele în apă. Fecundaţia este externă. Din ouăle fecundate ies larve, numite mormoloci, care seamănă cu peştii.

Mormolocii au corpul lung, fără picioare şi o coadă lungă turtită lateral, înconjurată de o înotătoare membranoasă. De o parte şi alta a capului se află branhiile interne. Apoi, acestea dispar şi de formează plămânii. Apar membrele posterioare, apoi cele anterioare, dispare coada, iar mormolocul devine adult. În dezvoltarea lor amfibienii parcurg mai multe etape, de la ou la adult. Această transformare în etape se numeşte metamorfoză. Asemănările mormolocilor cu peştii ne arată că broaştele de azi au luat naştere din peşti. Prin trecerea la viaţa terestră au apărut caracterele de superioritate faţă de peşti. Iarna, broaştele hibernează pe fundul apei, deoarece temperatura corpului este variabilă.

Broaştele sunt folositoare deoarece distrug un număr mare de insecte dăunătoare agriculturii. De la broaşte se consumă membrele posterioare (pui de baltă).

Broaşte fără coadă

Broasca râioasă, care are pe corp glande ce secretă substanţele iritante;
Brotăcelul, care are 5 cm lungime şi este arboricol. Se recunoaşte după culoarea verde şi discurile adezive de la degete.

Broaşte cu coadă

Salamandra, care are pe corpul negru pete galbene;
Tritonul, animal acvatic, care pe corpul cilindric are creastă în perioada reproducerii.



Amfibieni, Broasca de lac, Broaşte fără coadă, Broaşte cu coadă publicat: 2020-02-23T15:12:32+02:00, actualizat: 2020-02-23T16:42:46+02:00 by Gimnaziu.info