Ţesutul nervos, Neuronul, Fibra nervoasă, Nervul

Ţesutul nervos

Ţesutul nervos este alcătuit din două tipuri de celule:
neuroni (celule nervoase);
celule de susţinere (cu rol de susţinere şi nutriţie a neuronilor).

Neuronul

Neuronul este alcătuit dintr-un corp celular, în care se găseşte nucleul (cu citoplasmă şi membrană), înconjurat de prelungiri scurte, ramificate, multiple, numite dendrite, şi o prelungire lungă şi unică numită axon, ce are la capăt ramificaţii terminale. Axonul este învelit în teci protectoare, dintre care una alb-sidefie, teaca de mielină.

Neuronul este o celulă foarte perfecţionată, care, în raport cu alte celule, a pierdut orice „putere” de a se divide; în momentul naşterii organismului, acesta are deja toţi neuronii de care va dispune de-a lungul întregii sale vieţi. Orice pierdere ulterioară a unor neuroni este definitivă.

Ţesutul nervos, Neuronul, Fibra nervoasă, Nervul

Mediul înconjurător acţionează asupra organismului prin diferiţi stimuli (excitanţi): lumină, zgomot, temperatură, mirosuri etc. Neuronii răspund stimulilor. Acesta proprietate a neuronului se numeşte excitabilitate.

Neuronul transmite informaţiile primite din mediu sub formă de influx nervos, întotdeauna de la dendrite spre corpul celular şi apoi spre axon. Această proprietate se numeşte conductibilitate.

Între neuroni există zone de atingere, numite sinapse, prin care influxul nervos este transmis de la un neuron la altul, mereu într-o singură direcţie.

Fibra nervoasă

Fibra nervoasă este alcătuită din axonul neuronului, împreună cu tecile lui.

Nervul

Un nerv este format din mai multe fibre nervoase protejate de un înveliş comun.



Ţesutul nervos, Neuronul, Fibra nervoasă, Nervul publicat: 2019-06-10T07:29:28+03:00, actualizat: 2019-06-10T08:51:55+03:00 by Gimnaziu.info