Digestia şi aparatul digestiv

Digestia reprezintă totalitatea transformările pe le suferă hrana în organele tubului digestiv până la trecerea substantelor nutritive în sânge.

Tubul digestiv şi glandele anexe formează aparatul digestiv.

Organele prin care trece hrana pentru a fi transformată sau digerată formeaza tubul digestiv.

La digestie contribuie secreţiile glandelor anexeglandele salivareficatul şi pancreasul.

Din cavitatea bucală hrana marunţită şi înmuiată cu salivă este împinsă, de limbă, în faringe (este înghiţită), apoi trece în esofag şi stomac.

Stomacul este un organ voluminos, cu glande care secretă sucul gastric. Hrana este digerată sau transformată parţial şi apoi trece în intestinul subţire. 

Pereţii intestinului subţire conţin glande intestinale, care secretă suc intestinal. În prima parte a intestinului subţire se varsă fierea sau bila produsă de ficat, şi sucul pancreatic, secretat de pancreas. Sub acţiunea lor hrana este transformată în substanţe nutritive care trec în sânge. Acesta le transportă la toate organele corpului asigurând funcţia de hrănire.

Substanţele rămase nedigerate ajung în intestinul gros. Prima parte a intestinului gros se numeşte cecum. Din intestinul gros substanţele nedigerate sunt eliminate prin anus.

Digestia şi aparatul digestiv publicat: 2013-10-10T12:36:12+00:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:26+00:00 by Gimnaziu.info