Iepurele

Iepurele este un animal care trăieşte în zonele de câmpie şi de deal, pe ogoare, în livezi şi păduri. El cântăreşte 4 – 5 kg şi are lungimea de 50 – 60 cm. Are corpul acoperit cu blană de culoare cenuşie – roşcată pe spate şi albicioasă pe pântece. Culoarea blănii îşi schimba nuanţa după anotimp: vara este mai închisă, iar iarna este mai deschisă. Aceasta constituie o adaptare a organismului la condiţiile mediului. Iarna, iepurele polar are blana de culoare albă.

Adaptarea este modificarea unor însuşiri ale organismului animal (culoare, mărime, formă, simţuri etc.) în funcţie de condiţiile de viaţă.

Corpul este alcătuit din 3 părţi: cap, trunchi şi membre.

Capul prezintă urechi lungi, bot scurt cu buza superioară despicată până la nas (o adaptare impusă de modul de hrănire), mustăţi lungi şi ţepoase cu care pipăie, 2 ochi cu pleoape scurte.

Trunchiul, turtit lateral, se termină cu o coadă scurtă şi este susţinut de 4 membre: două anterioare şi două posterioare.

Membre posterioare (din spate) au 4 degete terminate cu gheare şi sunt mai lungi decât membrele anterioare (din faţă), care sunt mai scurte şi au 5 degete terminate cu gheare ascuţite.

Iepurele naşte pui vii pe care-i hrăneşte cu lapte secretat de mamele. Deci, este un mamifer.

Iepurele publicat: 2013-08-14T14:59:09+00:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:26+00:00 by Gimnaziu.info