Istoricul kilogramului

Cu numai două secole în urmă, unităţile de măsură erau diferite de la o ţară la alta, deseori de la o regiune la alta şi chiar de la un oraş la altul. Livra era o unitate de măsură pentru masă care reprezenta 453,5 g în Anglia şi 482,5 g în Franţa. Uncia reprezenta a şasea parte dintr-o livră.

În 1793, printr-o Convenţie Internaţională s-a stabilit o unitate de măsură pentru masă, gramul, aceeaşi pentru toate ţările, şi anume: masa unui centimetru cub de apă aflată la temperatura de 0ºC.

În 1799 s-a stabilit ca unitate de măsură pentru masă, masa unui cilindru de platină numit kilogram etalon, unitate de aproximativ o mie de ori mai mare decât cea precedentă.

În sfârşit, în 1889, la prima Conferinţă de Măsuri şi Greutăţi acest etalon a fost înlocuit cu un cilindru din platină şi iridiu, care a fost numit kilogram internaţional. Acest cilindru, unic în lume se păstrează la Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi de la Sèvres (lângă Paris) alături de etaloanele altor unităţi de măsură.

În 1960 la Geneva, la cea de-a XI-a Conferinţă Generală de Măsuri şi Greutăţi a fost adoptat Sistemul Internaţional de Unităţi (S.I.) din care face parte şi kilogramul.

Kilogramul internaţional face parte din etaloanele prototip păstrate în camere speciale ale Pavilionului Breuteuil de la Sèvres şi cu care se lucrează extrem de rar. Alături de acestea sunt depozitate şi etaloanele de prim ordin care din timp în timp se compară cu cele „prototip”.

Fiecare ţară are o copie după etaloanele de prin ordin numite etaloane de ordinul doi pe care le păstrează în condiţii speciale, acestea având aceeaşi semnificaţie ca şi etalonul prototip pe plan mondial.

Copiile obţinute în fiecare ţară după etaloanele de ordinul al doilea reprezintă etaloane de ordinul trei şi sunt folosite în procesul de măsurare de către institutele meteorologice şi institutele de cercetare. Cu ajutorul acestora se etalonează instrumentele de măsură folosite în practică.

Istoricul kilogramului publicat: 2014-02-12T10:27:09+00:00, actualizat: 2016-03-22T13:41:40+00:00 by Gimnaziu.info

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *