Mamifere carnivore

Pisica domestică

Pisica domestică are ca strămoş pisica sălbatică. A fost domesticită în Egipt, de unde s-a răspândit în toată lumea. Este un animal frumos, curat, graţios şi ataşat de cei care o îngrijesc.

Corpul este acoperit cu o blană scurtă, de diferite culori. Capul are forma rotundă, datorită maxilarelor scurte. Fiind un animal de pradă, are simţuri bine dezvoltate.

Ochii, de diferite culori, au în mijloc pupila sau orificiul prin care intră lumina în ochi. Ziua, la lumină, pupila este ca o crăpătură verticală, iar noaptea, este rotundă.

Urechile au pavilioane ascuţite, iar auzul este bine dezvoltat. Cu mustăţile şi cu sprâncenele pisica pipăie. Mirosul o ajută să-şi găsească hrana.

Trunchiul, alungit se termină cu o coadă lungă. Membrele sunt terminate cu câte 5 degete, sub care se află perniţe moi. Degetele au gheare lungi, ascuţite şi încovoiate, care în timpul mersului sunt retrase în teci. Ele se numesc gheare retractile. Mersul ei este graţios, calcă pe perniţele degetelor fără să se audă. Este un animal digitigrad.

Picioarele au articulaţii mobile. Acest lucru explică de ce pisica se caţără uşor în copaci şi pe ziduri, de ce sare de la înălţimi şi cade totdeauna în picioare.

După felul de hrănire, pisica este un animal carnivor, dar se poate hrăni şi cu alte alimente. Pe fiecare maxilar are câte 6 incisivi mici, tăioşi, cu care desface carnea de pe oase. Urmează câte 2 canini mari, încovoiaţi şi ascuţiţi, cu care sfâşie prada. Măselele sunt repartizate astfel: 8 pe maxilarul de sus, 6 pe cel de jos. Fiecare măsea are câte 3 colţuri ascuţite. 4 măsele sunt mai mari, mai late şi se numesc carnasiere. Ele au margini tăioase şi servesc la sfărâmarea oaselor.

Pisica domestică

De două ori pe an pisica naşte 2 – 4 pisoi, pe care îi hrăneşte cu lapte din mamele. Îi îngrijeşte cu multă dragoste, îi apără şi îi învaţă să vâneze.

Există numeroase rase de pisici: Siameză, Angora, Persană, Birmaneză etc.

Pisica este blândă, prietenoasă, dar atunci când este în pericol se apără muşcând şi zgâriind. Ea poate să transmită boli, ca: turbarea, râia sau viermi paraziţi, mai ales la copiii care nu păstrează regulile de igienă.

Alte animale carnivore sunt: pisica sălbatică, râsul, câinele etc.

Pisică sălbatică

Pisică sălbatică trăieşte în păduri. Se aseamănă cu pisica domestică, dar este mai mare şi are înfăţişare fioroasă.

Câinele

Câinele este un bun şi devotat prieten al omului. A fost printre primele animale domesticite de om. Fiind animal carnivor, dinţii lui sunt asemănători cu ai pisicii.

Rasele de câini mai cunoscute sunt: câinele lup, ogarul, prepelicarul, Canich, Boxer, Dog german, Dalmaţian etc.



Mamifere carnivore publicat: 2022-05-04T09:48:45+03:00, actualizat: 2022-05-04T10:14:32+03:00 by Gimnaziu.info