Europa de Est

Europa de Est, care ocupă aproape jumătate din suprafaţa continentului, are aspectul unei regiuni mai omogene şi mai uniforme decât celelalte părţi ale sale. Această caracteristică este datorată în primul rând reliefului jos şi uniform pe întreaga sa întindere pe care celelalte componente (clima, râurile, vegetaţia) se suprapun, împrumutându-i dimensiunea spaţială.

Belarus este o ţară cu un relief predominant de câmpie. Activitatea economică este dominată de capitala ţării, oraşul Minsk.

Ucraina, a doua ţară europeană ca întindere, are mari resurse de cărbuni şi fier şi o agricultură extensivă. Principala concentrare industrială de nivel european şi mondial este Donbassul.

Federaţia Rusă are dimensiunile unui continent, iar unităţile de relief au întinderi foarte mari. Clima reflectă zonalitatea factorilor care o generează şi determină zonalitatea vegetaţiei. Federaţia Rusă dispune de resurse variate şi bogate (fier, cărbuni, petrol, gaze naturale etc.), fiind, pe ansamblu, ţara cu cele mai importante resurse naturale. Întinderea mare a teritoriului creează dificultăţi în întreţinerea unor legături strânse între diferite regiuni. Partea europeană a Federaţiei Ruse este comparabilă, din punct de vedere economic, cu restul continentului.


Europa de Est publicat: 2014-06-19T11:17:02+03:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:23+02:00 by Gimnaziu.info