Surse de lumină
Sursele de lumină sunt corpurile care produc şi răspândesc lumină. Corpurile luminate sunt corpurile care primesc lumina de la sursele de lumină şi împrăştie în jurul lor o parte din lumina primită.
Corpuri transparente, opace, translucide
Foiţa de celofan lasă să treacă lumina prin ea permiţând observarea clară a flăcării lumânării; spunem că este un corp transparent.
Coala de carton nu lasă să treacă lumina prin ea. Coala de carton este un corp opac.
Bucata de sticlă mată lasă să treacă lumina prin ea dar nu permite observarea clară a flăcării lumânării; spunem că bucata de sticlă mată este un corp translucid.
O foiţă de celofan este transparentă iar cinci foiţe suprapuse devin translucide, deci celofanul nu este o substanţă perfect transparentă. Transparenţa unui corp scade atunci când grosimea stratului de substanţă creşte.
Propagarea rectilinie a luminii
De la sursă până la ecran lumina se propagă (trece) prin aer în linie dreaptă, aerul fiind un mediu transparent.
Într-un mediu transparent şi omogen (mediu care are aceleaşi proprietăţi în toate punctele lui) lumina se propagă în linie dreaptă.
În vid şi în aer lumina se propagă cu viteza de 300.000 km/s. În alte medii viteza de propagare a luminii este mai mică. Direcţia de propagare a luminii poate fi reprezentată printr-o rază de lumină.
Umbra şi penumbra
Un fascicul de lumină reprezintă o parte din lumina provenită de la o sursă de lumină.
Sursele de lumină folosite în practică nu sunt punctiforme, ele au anumite dimensiuni şi de aceea în jurul umbrei unui corp luminat apare şi penumbra, zonă în care ajunge numai o parte din lumina produsă de sursă.
Cu cât sursa de lumină este mai mare, cu atât zonele de umbră şi de penumbră sunt mai difuze.
Umbra este zona întunecată care apare în una din părţile unui obiect, atunci când este luminat din partea opusă.
Penumbra este o zonă incomplet luminată, cuprinsă între zona umbrită şi cea luminoasă din spatele unui corp opac.