Clima
Africa este cel mai cald continent al globului.
Pe teritoriul Africii întâlnim următoarele tipuri de climă:
– Climă ecuatorială – se întinde de o parte şi de alta a Ecuatorului, cuprinzând bazinul fluviului Zair şi coasta Golfului Guineii. Principalele caracterisitici ale acestui tip de climă sunt: temperatura medie anuală ridicată (25º-26ºC) şi precipitaţiile abundente.
– Climă subecuatorială – este o zonă de climă în care temperatura aerului se menţine ridicată tot timpul anului (+20ºC), însă precipitaţiile creează două anotimpuri (unul secetos şi unul ploios).
– Climă tropicală uscată (deşertică) – se caracterizează prin precipitaţii foarte reduse şi temperaturi ridicate. Aceasta climă se întâlneşte în Sahara şi în Kalahari.
– Climă tropical-oceanică – în Africa Insulară (I. Madagascar ş.a.).
– Climă subtropicală – extremităţile Africii (în nord şi sud) au o climă mediteraneană.
Vegetaţia
În funcţie de zonele de climă, vegetaţia Africii prezintă mari contraste.
Pădurile ecuatoriale se dezvoltă pe ţărmul Golfului Guineii şi în bazinul fluviului Zair. Ele ocupă 1/10 din teritoriul Africii, fiind formate din arbori veşnic verzi.
Vegetaţia savanelor se caracterizează prin existenţa unor ierburi înalte. Dintre arborii specifici menţionăm baobabul.
Stepa reprezintă o largă zona de vegetaţie, care face trecerea de la vegetaţia de savană la cea de semideşert şi deşert.
Zona deşerturilor sau a pustiurilor corespunde zonei de climă uscată. Aici vegetaţia este foarte săracă.
Vegetaţia mediteraneană ocupă suprafeţe reduse în extremităţile nordică şi sudică ale continentului.
Fauna
Lumea animală din zona pădurilor ecuatoriale este, de asemenea, foarte bogată. Se întâlnesc în desişurile acestor păduri leopardul, antilopa de pădure, iar în copaci mai multe specii de maimuţe, printre care: gorila, cimpanzeul şi pavianul.
Lumea animală a savanelor este foarte variată. Bogăţia ierburilor constituie o hrană abundentă pentru animale erbivore: antilope, zebre, girafe, gazele, rinoceri, elefanţi şi bivoli sălbatici.
În deşerturi fauna este săracă. În Sahara trăiesc scorpioni, şopârle şi şerpi care se pot lipsi multă vreme de hrană şi apă (chiar şi câteva luni).
Solurile
Africa are un înveliş de soluri foarte puternic influenţat de condiţiile climatice, de relief şi de vegetaţie; astfel, pe suprafeţe întinse se găsesc soluri nisipoase, de semideşert şi deşert, precum şi solurile de savană.
Populaţia
Faţă de întinderea teritoriului, numărul locuitorilor (700 mil. loc.) poate fi considerat destul de mic. Cu aproape două secole în urmă, Africa avea doar 50 milioane locuitori. Populaţia Africii se distinge printr-o foarte mare varietate etnică.
Agricultura
Agricultura dispune de condiţii diferite pe mari întinderi, fiind în general rudimentară şi preponderent orientată spre subzistenţă. Producţia agricolă este insuficientă, iar ţările africane sunt nevoite să importe mari cantităţi de produse agricole.