Vizită – Caracterizarea lui Ionel Popescu

Caracterizarea lui Ionel Popescu

din schiţa Vizită de Ion Luca Caragiale.

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale este maestrul comicului în literatura română. El este considerat cel mai mare dramaturg român, dar el a scris şi nuvele, schiţe şi poezii care reprezintă valori inestimabile ale literaturii poporului nostru.

Schiţa Vizită

Schiţa Vizită este construită pe contrastul între ceea ce sunt în realitate şi ceea ce doresc să pară personajele, ca şi în Dl. Goe şi în atâtea piese ale lui Caragiale.

Ionel Popescu

Ionel Popescu, personajul de opt anişori este îmbrăcat ca maior de roşiori, în uniformă de mare ţinută. Ionel se comportă ca un băiat răsfăţat şi este prost crescut, neastâmpărat, crud, arogant şi foarte violent.

Ion Luca Caragiale - Vizită

Lipsa lui de educaţie ne este dezvăluită prin intermediul evenimentelor care se petrec pe parcursul vizitei la Doamna Popescu, mama lui Ionel. Ionel îl tutuieşte pe musafir, mănâncă dulceaţă direct din borcan, bate toba, atacă cu sabia, varsă cafeaua pe musafir jucându-se cu mingea în casă şi în final îi pune musafirului dulceaţă în şoşoni.

Ionel nu e numai neastâmpărat, ci este cu adevărat lipsit de educaţie şi respect, nefăcând distincţia dintre ce este permis şi ce este interzis copiilor. Vinovată de atitudinea greşită a copilului este mama care nu se impune şi nu este responsabilă în faţa copilului. Ea îi permite lui Ionel chiar să fumeze, moment în care copilul leşină.

Ironia lui Caragiale răzbate din atitudinea perplexă a musafirului faţă de odrasla egoistă şi arogantă şi din vaga înţelegere a vizitatorului faţă de Doamna Popescu care este copleşită de micul tiran.

Deşi Ionel nu este caracterizat fizic, iar moral este caracterizat indirect (prin comportament, limbaj, atitudine faţă de mamă, musafir, slujnică etc), Ionel Popescu este în literatura română un personaj marcant. El reprezintă clasa copiilor de oameni bogaţi, a căror educaţie defectuoasă le deformează personalitatea.


Vizită – Caracterizarea lui Ionel Popescu publicat: 2018-06-13T16:19:15+03:00, actualizat: 2018-06-13T17:20:20+03:00 by Gimnaziu.info