Materii prime – Lemnul
Plantele lemnoase (arborii), care furnizează lemnul ca materie primă, se împart în două grupe: răşinoase şi foioase.
Răşinoasele
Răşinoasele sunt plante cu frunze înguste, asemănătoare unor ace, care rămân verzi tot timpul anului. Florile lor sunt grupate în formă de conuri (de aceea se mai numesc conifere). Aceşti arbori conţin răşină, care le dă şi numele de răşinoase. Dintre răşinoase, de interes pentru realizarea unor produse sunt: bradul, molidul, pinul, laricea, tisa etc.
Bradul
Bradul este cel mai răspândit arbore din pădurile noastre de la munte; are înălţime mare, ajungând şi până la 40 – 50 m. Lemnul de brad are culoarea alb-gălbuie, este uşor, moale şi se prelucrează uşor. Se foloseşte la fabricarea cherestelei, hârtiei, chibriturilor, în construcţii etc.
Molidul
Molidul este tot un arbore de talie mare şi are coaja de culoare roşiatică; de aceea este denumit şi brad roşu. Are lemnul moale, cu luciu mătăsos şi pungi de răşină. Se utilizează la fabricarea cherestelei, a mobilei şi instrumentelor muzicale; răşina este folosită pentru obţinerea terebentinei din care se fabrică lacurile.
Pinul
Pinul are înălţime mai mică, de maxim 40 m şi coaja se desprinde în foiţe lungi şi subţiri; coroana este alungită când copacul este tânăr şi devine apoi neregulată.
Foioasele
Foioasele sunt plante cu frunze căzătoare, în formă de foaie de unde le vine şi numele. Seminţele sunt închise în fruct. Speciile de foioase importante pentru industrie sunt: fagul, stejarul, plopul, salcâmul, frasinul, nucul etc.
Fagul
Fagul creşte în pădurile de deal şi de la poalele munţilor, fiind un arbore cu înălţime de până la 30 – 40 m; are scoarţa netedă, cu pete albicioase. Lemnul de fag este greu şi tare, de culoare albă-roşiatică. Se foloseşte în industria mobilei, la fabricarea furnirelor. Pentru a avea o culoare uniformă şi proprietăţi de prelucrare superioare, lemnul de fag se abureşte.
Stejarul
Stejarul poate ajunge până la 30 – 40 m înălţime, având o coroană largă şi neregulată. Frunzele sunt mari, lucioase şi crestate. Fructele se numesc ghinde şi sunt consumate de animalele pădurii. Lemnul are o culoare care variază între alb-găbui şi brun. Datorită rezistenţei în apă şi în aer uscat, se foloseşte în lucrările de tâmplărie (pentru confecţionarea uşilor şi ferestrelor), în construcţii. Din lemn de stejar se execută parchet şi mobilă de calitate superioară.
Plopul
Plopul are lemnul uşor şi moale, cu structură uniformă, fapt ce-i determină utilizarea la fabricarea furnirelor, lăzilor de ambalaj etc.
Salcâmul
Salcâmul este un lemn tare, rezistent la acţiunea apei şi de aceea se foloseşte pentru execuţia stâlpilor de garduri.
Nucul
Nucul are lemnul de culoare castaniu-cenuşie cu dungi închise, care dau obiectelor lucrate înfăţişare şi aspect frumoase. Din lemn de nuc se realizează mobilă şi obiecte de artă, furnire.