Sistemul excretor, Rinichii, Căile urinare

Sistemul excretor

Sistemul excretor este situat în cavitatea abdominală, sub diafragmă, de-o parte şi de alta a coloanei vertebrale şi este alcătuit din doi rinichi şi din căile urinare: două uretere, o vezică urinară şi o uretră.

Rinichii

Rinichii au forma unui bob de fasole, culoarea roşie-cafenie şi o lungime de aproximativ 12 cm. În partea concavă a rinichiului (hil) se observă: artera renală desprinsă din aortă şi care pătrunde în rinichi; vena renală care iese din rinichi şi se varsă în vena cavă inferioară; ureterul.

O secţiune longitudinală în rinichi prezintă o zonă corticală de culoare mai deschisă; o zonă medulară de culoare roşie, care conţine circa zece piramide renale cu vârful spre hil; pelvisul renal, o cavitate în formă de pâlnie, ai cărui pereţi se continuă cu ureterul.

Sistemul excretor, Rinichii, Căile urinare

Rolul rinichiului

Rinichiul are două roluri esenţiale: eliminarea substanţelor nefolositoare şi menţinerea constantă a compoziţiei sângelui.

Nefronii

Studiul microscopic ne arată că rinichiul este format din numeroase tubuşoare, numite nefroni.

Nefronul este unitatea structurală şi funcţională a rinichiului. Fiecare rinichi conţine aproximativ 1 milion de nefroni.

Nefronul are la capăt o capsulă în care se adăposteşte un ghem de capilare, numit glomerul. Capsula se continuă cu un tub lung, subţire şi răsucit (tub urinifer) înconjurat de capilare. Acesta se deschide într-un tub colector. Tuburile colectoare se unesc şi se deschid prin mici orificii în pelvisul renal, unde elimină urina primită de la mai mulţi nefroni.

Căile urinare

Căile urinare sunt: pelvisul renal, ureterul, lung de circa 30 cm care se deschide în vezica urinară, şi vezica urinară cu capacitatea de aproximativ 300 cm³, în care se acumulează urina înainte de a fi evacuată prin uretră. Peretele musculos al acesteia este foarte extensibil. Vezica se află în partea inferioară a cavităţii abdominale, în bazin, iar la locul de trecere în uretră prezintă două sfinctere. Uretra este segmentul terminal al căilor excretoare.

Rolul căilor urinare

Căile urinare au rolul de conducere, depozitare temporară şi eliminare a urinei în exterior.Sistemul excretor, Rinichii, Căile urinare publicat: 2021-09-06T14:31:30+03:00, actualizat: 2021-09-06T15:50:23+03:00 by Gimnaziu.info