De lingua latina… Quid ea est

Limba latină, ca orice altă limbă, este un ansamblu de sunete menite să exprime gândirea în comunicarea dintre oameni. Efectul sonor al îmbinării armonioase a acestor sunete este o muzicalitate foarte apropiată de aceea a limbii române; ascultaţi-o cu atenţie în ritmul vesel al unui proverb:

Amore, more, ore, re
Probantur amicitiae.
(Amiciţiile se probează prin iubire, purtare, vorbă şi faptă.)

Limba latină este o limbă clară şi concisă: Per aspera ad astra! (Prin încercări, spre astre!)

Limba latină ni se adresează prin comoara de înţelepciune pe care de atâtea veacuri o poartă prin lume: Verba volant, scripta manent. (Vorbele zboară, cele scrise rămân.)

De lingua latina... Quid ea est

La origine, limba latină era vorbită în Italia centrală, într-o regiune numită Latium, de o parte şi de alta a Tibrului, acolo unde se va înălţa cetatea Romei.

Latina aparţine grupului occidental al marii familii a limbilor indo-europene. Populaţiile indo-europene ocupau cu mult înainte de Christos un teritoriu vast ce pornea din est, de la Ind şi se întindea până la extremitatea vestică a Europei, la Oceanul Atlantic.

Existau în limba latină deosebiri între limba scrisă şi cea vorbită, între limba satului şi cea a oraşului, între latina populară, vulgaris, şi cea cultă, classica.


De lingua latina… Quid ea est publicat: 2018-03-03T14:55:40+02:00, actualizat: 2018-03-03T15:36:41+02:00 by Gimnaziu.info