Digestia şi aparatul digestiv

Digestia

Digestia reprezintă totalitatea transformărilor pe le suferă hrana în organele tubului digestiv până la trecerea substanţelor nutritive în sânge.

Aparatul digestiv

Tubul digestiv şi glandele anexe formează aparatul digestiv.

Glandele anexe

La digestie contribuie secreţiile glandelor anexe: glandele salivareficatul şi pancreasul.

Tubul digestiv

Organele prin care trece hrana pentru a fi transformată sau digerată formează tubul digestiv.

Din cavitatea bucală hrana marunţită şi înmuiată cu salivă este împinsă, de limbă, în faringe (este înghiţită), apoi trece în esofag şi stomac.

Aparatul digestiv

Stomacul este un organ voluminos, cu glande care secretă sucul gastric. Hrana este digerată sau transformată parţial şi apoi trece în intestinul subţire. 

Pereţii intestinului subţire conţin glande intestinale, care secretă suc intestinal. În prima parte a intestinului subţire se varsă fierea sau bila produsă de ficat, şi sucul pancreatic, secretat de pancreas. Sub acţiunea lor hrana este transformată în substanţe nutritive care trec în sânge. Acesta le transportă la toate organele corpului asigurând funcţia de hrănire.

Substanţele rămase nedigerate ajung în intestinul gros. Prima parte a intestinului gros se numeşte cecum. Din intestinul gros substanţele nedigerate sunt eliminate prin anus.


Digestia şi aparatul digestiv publicat: 2021-09-01T15:36:12+03:00, actualizat: 2021-09-01T16:47:13+03:00 by Gimnaziu.info