Excreţia şi aparatul excretor

Din activitatea celulelor organismului rezultă şi substanţe nefolositoare, care sunt eliminate din corp prin mai multe căi: respiraţie, piele şi urină.

Excreţia

Excreţia reprezintă procesul de eliminare a substanţelor rezultate în urma procesului de metabolism, alături de alte materiale inutile organismului.

Aparatul excretor

Aparatul excretor este alcătuit din rinichi şi din căile urinare sau de conducere şi de eliminare a urinei: uretere, vezică urinară, uretră.

Rinichii

Rinichii sunt aşezaţi în abdomen, în regiunea şalelor, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale şi au forma unor boabe de fasole.

Rinichii au culoarea roşu închis, fiind bogaţi în vase de sânge.

Aparatul excretor

Ureterele, Vezica urinară

Din partea scobită a fiecărui rinichi iese un conduct, numit ureter.

Ureterele se deschid în vezica urinară.

Urina formată în rinichi se scurge prin uretere şi se acumulează în vezica urinară.

Uretra

Din vezica urinară, urina este evacuată la exterior printr-un conduct numit uretră.

Funcţiile de nutriţie

Aparatele digestiv, respirator, circulator şi excretor contribuie la hrănirea şi îndepărtarea substanţelor nefolositoare organismului. În acest mod se asigură funcţiile de nutriţie care întreţin viaţa.

Prin funcţiile de nutriţie se realizează schimbul permanent de substanţe şi energie între organism şi mediul înconjurător.

Când acest schimb este întrerupt, intervine moartea organismului.Excreţia şi aparatul excretor publicat: 2019-12-17T16:42:27+02:00, actualizat: 2019-12-17T17:12:07+02:00 by Gimnaziu.info