Porumbelul (corpul, capul, membrele)

Porumbelul

Corpul

Corpul porumbelului are formă de fus, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi şi puf produse de piele.

Penele au rădăcina înfiptă în piele. Ele se continuă cu un ax, pe care sunt prinse de o parte şi alta firişoare subţiri şi cornoase. Între ele se află alte firişoare mai scurte, care se unesc cu ajutorul unor cârlige şi dau penei aspect de lamă.

Fulgii sunt mai scurţi, au axa mai flexibilă şi acoperă tot corpul.

Puful are axa foarte scurtă, iar firişoarele sunt izolate şi răsfirate.

Fulgii şi puful contribuie la menţinerea temperaturii constante a corpului (42° C) şi micşorează greutatea în timpul zborului.

Penele şi fulgii pot avea culori diferite fiind caractere de recunoaştere şi deosebire între specii. Penajul se schimbă prin năpârlire.

Trunchiul se termină cu o coadă scurtă pe care se află pene tari.

Porumbelul (corpul, capul, membrele)

Capul

Capul este mic, rotund, mobil şi are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinţi şi acoperite cu o materie cornoasă.

La baza ciocului se află două umflături pe care se observă nările.

Ochii sunt aşezaţi pe părţile laterale ale capului şi au 3 pleoape: superioară (fixă), inferioară (mobilă) şi o membrană subţire care acoperă ochii, ferindu-i de lumina puternică.

Urechile nu au pavilioane, auzul este bine dezvoltat la fel ca şi văzul.

Mirosul şi pipăitul sunt slab dezvoltate.

Membrele

Membrele anterioare sunt transformate în aripi care servesc la zbor.

Membrele posterioare sunt adaptate pentru mers şi sunt acoperite cu o piele solzoasă, ca la reptile. Degetele, terminate cu gheare, folosesc la prinderea pe ramuri.

Porumbelul este o pasăre bună zburătoare. Aripile, care lovesc aerul, sunt puse în mişcare de muşchi puternici. Ei se prind cu un capăt de oasele aripilor şi cu celalat capăt de o creastă a sternului, numită carenă.

Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subţiri şi pline cu aer. Ele se numesc oase pneumatice.

Scheletul şi musculatura păsărilor au suferit modificări importante în legătură cu adaptarea la mediul aerian şi staţiunea bipedă.

Păsările

Păsările au luat naştere din reptile. Forma şi învelişul corpului, aripile, oasele pneumatice şi sacii aerieni sunt adaptări la viaţa de zbor. Păsările sunt vertebrate adaptate la mediul aerian şi au cea mai mare răspândire pe Glob.



Porumbelul (corpul, capul, membrele) publicat: 2023-02-16T15:34:15+02:00, actualizat: 2023-02-16T16:33:50+02:00 by Gimnaziu.info