O mare parte din materiile prime de origine vegetală se supun prelucrării, obţinându-se produse alimentare cu proprietăţi superioare faţă de cele ale materiilor prime.
Zahărul
Se obţine din rădăcina sfeclei de zahăr, bogată în zaharoză, prin prelucrare în întreprinderi specializate. Zahărul este materia primă de bază pentru industria produselor zaharoase, are gust plăcut şi este uşor asimilat de organism, producând căldura şi energia necesară locomoţiei.
Culoarea zahărului este alb lucios, sau alb mat. Zahărul se dizolvă uşor în apă, iar încălzit zahărului se îngălbeneşte şi apoi devine brun. Consumate în cantităţi excesive, produsele zaharoase pot determina obezitate, diabet, creşterea tensiunii arteriale, carii dentare.
Uleiurile vegetale
Se obţin prin extracţie din anumite părţi ale plantelor oleaginoase. Uleiurile vegetale sunt grăsimi, care au un important rol energetic. Abuzul de grăsimi duce la obezitate. Uleiurile vegetale sunt folosite în alimentaţie, la prepararea conservelor, la fabricarea produselor de panificaţie, etc.
Cerealele
Sunt seminţe cu un bogat conţinut de substanţe hrănitoare. Cerealele aduc în organism glucide, vitamine, săruri minerale şi 40-50% din totalul proteinelor ce au rol în formarea şi reînnoirea ţesuturilor.
– Grâul este folosit pentru fabricarea făinii necesare produselor de panificaţie.
– Secara este o cereală folosită la fabricarea făinii şi pâinii (culoarea mai închisă).
– Porumbul reprezintă cereala din care se obţine mălaiul.
– Orzul este greu de purificat şi nu se utilizează în panificaţie.
– Orezul este cereala din care se fabrică amidonul, grişul şi băuturile alcoolice.