Proprietăţi fizico-mecanice ale metalelor

Starea de agregare. La temperatură obişnuită, toate metalele sunt în stare solidă, cu excepţia mercurului, care este lichid.

Luciul metalic. Metalele prezintă un luciu caracteristic, datorită proprietăţii lor de a reflecta puternic razele de lumină. La majoritatea metalelor în stare de pulbere fină luciul dispare şi ele prezintă o culoare neagră sau cenuşie, fiindcă absorb lumină.

Culoarea. Majoritatea metalelor au culoarea alb-argintie sau cenuşie cu diferite nuanţe (Al, Ag, Sn, Zn…). Aurul are culoare galbenă. Cuprul este roşu-arămiu.

Conductibilitatea electrică şi termică. Metalele prezintă conductibilitate electrică şi termică mult mai ridicată decât alte medii conductoare. Conductibilitatea electrică a metatelor scade cu creşterea temperaturii şi creşte cu scăderea temperaturii. În apropiere de 0ºK, rezistenţa electrică a metalelor devine neglijabilă, iar conductibilitatea creşte foarte mult (supraconductibilitate).

Densitatea metalelor diferă de la un metal la altul.

Punctul de topire al metalelor variază în limite largi.

Solubilitatea. Metalele nu sunt solubile în apă sau în alţi dizolvanţi obişnuiţi. Ele se dizolvă numai în alte metale (în stare topită), cu formare de aliaje.

Metale

Duritatea. Metalele sunt rezistente la acţiunea unor forţe exterioare.

Maleabilitatea reprezintă proprietatea metalelor de a putea fi trase în foi subţiri. Operaţiunea se execută cu ajutorul laminorului.

Ductilitatea reprezintă proprietatea metalelor de a fi trase în fire. Dispozitivul folosit se numeşte filieră.

Proprietăţi fizico-mecanice ale metalelor publicat: 2015-11-19T18:10:49+00:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:22+00:00 by Gimnaziu.info