În ţara noastră, drepturile consumatorului sunt protejate şi reglementate prin Legislaţia pentru protecţia consumatorilor. Potrivit acestor legi, pentru protecţia consumatorilor se au în vedere trei obiective:
1. Protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor
În acest sens, se interzice comercializarea de produse şi prestarea de servicii care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor. Comercializarea produselor este permisă numai în cadrul termenului de valabilitate stabilit. Se interzice producerea sau comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute.
2. Protecţia intereselor economice ale consumatorului
Aceasta se referă la următorul fapt: consumatorii au dreptul de a pretinde agenţilor economici remedierea sau înlocuirea gratuită a produselor şi serviciilor obţinute, precum şi despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficienţelor constatate în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate.
3. Informarea şi educarea consumatorului
Consumatorul are posibilitatea de a face alegerea produselor şi serviciilor oferite, în funcţie de interesele proprii, după ce a fost informat corect, complet şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale acestora. Informarea consumatorilor despre produsele oferite se face prin elemente care se înscriu la vedere, pe produs, etichetă, ambalaj, instrucţiuni de folosire care însoţesc produsul etc. Indiferent de ţara de origine a produsului, informaţiile se scriu (şi) în limba română.
La nivel naţional, coordonarea activităţii în domeniul protecţiei consumatorilor este asigurată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care este organ în subordinea Guvernului.
În scopul protejării vieţii şi sănătăţii consumatorilor, ANPC colaborează şi cu alte organisme de control, cum ar fi: Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia de Medicină Preventivă, Direcţia Sanitar-Veterinară.