Racul, Caractere generale ale crustaceelor, Curiozităţi despre crustacee

Racul

Racul trăieşte în mediul acvatic. Noaptea iese la vânat.

Corpul este acoperit cu o crustă alcătuită din chitină şi calcar. Prezenţa acestei cruste a dat denumirea de crustacee.

Pe măsură ce creşte, racul napârleşte. Crusta nouă se formează pe seama rezervei de calcar din stomac, care întăreşte pielea (datorită calcarului se produce efervescenţa). Pielea conţine 2 pigmenţi: albastru (care se distruge prin fierbere) şi roşu.

Corpul este alcătuit din 2 părţi: cefalotorace şi abdomen.

Cefalotoracele

Pe cefalotorace există:
2 perechi de antene formate din articole: una mai scurtă şi bifurcată, a doua mai lungă;
2 ochi compuşi din mai mulţi ochi simpli, asezaţi în vârful unor pedunculi cărnoşi; racul vede bine în toate părţile;
gura este aşezată ventral, prevăzută cu fălci tăioase;
5 perechi de picioare inegale, articulate, aşezate ventral.

Abdomenul

Abdomenul, mai subţire decât cefalotoracele, este format din 7 segmente prevăzute cu muşchi puternici. Pe partea ventrală a primelor 5 segmente se află câte o pereche de picioruşe mici. Al 6-lea şi al 7-lea segment lăţit formează înotătoarea codală.

În apă, racul înoată, îndoind abdomenul şi lovind apa cu înotătoarea codală. Apa este împinsă cu putere înainte, iar corpul se deplasează înapoi. Pe fundul apei, racul merge cu ajutorul ultimelor 4 perechi de picioare.

Racul

Racul se hrăneşte cu animale, cu resturi de plante şi cu cadavre de animale, curăţind apa. Le apucă cu cleştii, le taie şi le duce la gură. Este un animal omnivor (de la lat. omnis = orice). Antenele îl ajută la pipăit şi mirosit.

În camerele branhiale, de pe laturile cefalotoracelui, formate prin îndepărtarea crustei de corp, se găsesc branhiile cu rol în respiraţie. Branhiile sunt bogat vascularizate. Sunt prinse de baza picioarelor şi continuu scăldate de apă, de unde reţin oxigenul.

Inima are formă pentagonală şi sângele este de culoare albastră.

Racul se înmulţeşte prin ouă. Toamna, în octombrie, femela depune aproximativ 200 de ouă care se prind de picioruşele abdomenului. În luna mai, ies răcuşorii. Ei rămân fixaţi pe abdomenul mamei aproximativ 10 zile. După 4 – 5 ani devin adulţi.

Caractere generale ale crustaceelor

– Au corpul acoperit cu o crustă.
– Corpul este format din cefalotorace şi abdomen.
– Au două perechi de antene.
– Trăiesc în mediul acvatic.
– Respiră prin branhii.

Curiozităţi despre crustacee

– Racul trăieşte 20 de ani.
– Homarul poate ajunge la 0,5 m lungime şi o greutate de 4 – 5 kg.
– Dafnia sau puricele de baltă şi ciclopul se scot cu fileul din bălţi şi mlaştini, se usucă şi sunt folosiţi ca hrană pentru peştişorii din acvariu.


Racul, Caractere generale ale crustaceelor, Curiozităţi despre crustacee publicat: 2018-03-20T18:01:26+02:00, actualizat: 2018-03-20T19:08:11+02:00 by Gimnaziu.info