Respiraţia şi aparatul respirator

Aparatul respirator

Aparatul respirator este format din căi respiratorii şi plămâni. Aerul pătrunde prin nări în cele două camere ale nasului, numite foze nazale, apoi trece în faringe, trahee şi bronhii (căi respiratorii) şi ajunge la plămâni.

Plămânii sunt adăpostiţi în cutia toracică. Ei sunt buretoşi, bogaţi în vase de sânge şi sunt acoperiţi la exterior de o membrană dublă, subţire, numită pleură.

Plămânul drept este brăzdat de două şanţuri care delimitează 3 lobi pulmonari. Plămânul stâng este brăzdat de un singur şanţ care delimitează 2 lobi pulmonari.

În interior, plămânii sunt alcătuiţi din săculeţi numiţi saci alveolari. În ei pătrund ramificaţiile bronhiilor, numite bronhiole. Pereţii sacilor alveolari sunt cutaţi, formând alveole pulmonare. Acestea au pereţi foarte subţiri şi o bogată reţea de vase de sânge. Prin pereţii alveolelor se face schimbul de gaze.

Respiraţia şi aparatul respirator

Respiraţia

Respiraţia este schimbul de gaze dintre organism şi mediu.

Când cavitatea toracică şi plămânii îşi măresc volumul, aerul, bogat în oxigen, pătrunde din afară în plămâni, având o presiune mare. Aceasta este inspiraţia. Aerul din plămâni, bogat în dioxid de carbon, iese prin micşorarea volumului cavităţii toracice, care apasă pe plămâni. Acest proces este expiraţia. În plămâni rămâne o cantitate mică de aer, de aceea sunt uşori. Deci, respiraţia se compune dintr-o inspiraţie şi o expiraţie.

Oxigenul, luat de sânge de la plămâni, este transportat la inimă şi de aici la ţesuturi, contribuind la arderea unei părţi din substanţele organice pentru a rezulta energia necesară organismului. În urma acestor arderi rezultă şi dioxid de carbon, pe care tot sângele îl transportă la plămâni unde este elimininat prin expiraţie.


Respiraţia şi aparatul respirator publicat: 2017-12-13T09:10:20+02:00, actualizat: 2017-12-13T10:09:28+02:00 by Gimnaziu.info