Sistemul muscular

Muşchii se grupează în două categorii:
– Muşchi scheletici, care sunt prinşi de oase şi formează împreună cu acestea sistemul locomotor.
– Muşchi viscerali (ai organelor interne).

Muşchii scheletici determina mişcările corpului, au contracţii repezi, dau forma corpului şi contribuie la menţinerea poziţiei verticale. Principalii muşchi scheletici sunt:
– muşchii capului: ai feţei, cu rol în mimică, şi masticatori, cu rol în mişcările mandibulei;
– muşchii gâtului, cu rol în mişcările capului.
– muşchii trunchiului: ai spatelui, al cefei, al toracelui, al abdomenului; în acest grup poate fi inclus şi muşchiul numit diafragmă, care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală;
– muşchii membrelor superioare: ai umărului, ai braţului, antebraţului şi mâinii;
– muşchii membrelor inferioare: ai bazinului, ai coapsei, gambei şi labei piciorului.

Muşchii se prind de oase prin tendoane (capete alb-sidefii). Corpul muşchiului, de culoare roşie, este acoperit de o teacă conjunctivă care se prelungeşte în interiorul acestuia prin pereţii care înconjoară fasciculele de fibre musculare.

Culoarea muşchilor scheletici este dată de un pigment roşu care se află în fibrele musculare. În muşchi pătrund vase de sânge şi fibre nervoase. Muşchii sunt alcătuiţi dintr-un ţesut format din celule (fibre musculare) striate transversal şi care au mai mulţi nuclei situaţi la marginea fibrei.

Compoziţia chimică a muşchiului
Muşchii conţin 75% apă şi 25% substanţă uscată; din substanţa uscată, numai 1% sunt săruri minerale, restul fiind substanţe organice(proteine, glucide şi lipide).

Proprietăţile muşchilor scheletici (Striaţi)
Muşchii scheletici au anumite calităţi care le permit să-şi îndeplinească rolul ce le revine în viaţa organismului uman.

Contractilitatea. Muşchiul răspunde excitaţiei, scurtându-se şi umflându-se. Se spune că, în acest caz, muşchiul se contractă. Contractilitatea este o proprietate caracteristică muşchilor.

În timpul contracţiei, în muşchi are loc oxidarea glucidelor, în urma căreia rezultă energia. O mare parte a acesteia este utilizată pentru menţinerea temperaturii oranismului, iar restul este eliminată la exterior.

Extensibilitatea şi elasticitatea. Un corp care se alungeşte când este supus unei tracţiuni şi îşi reia forma sa iniţială când este eliberat este un corp elastic.


Sistemul muscular publicat: 2015-02-16T20:59:55+03:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:22+03:00 by Gimnaziu.info