Europa: Poziţia geografică, Limitele, Întinderea

Europa

Europa este continentul nostru, al europenilor. Am putea spune continentul natal, deoarece atât noi, cât şi strămoşii noştri suntem originari de aici.

Desigur, a fi european nu înseamnă doar să trăieşti, să munceşti şi să locuieşti în Europa. Înseamnă, înainte de toate, să fii la înălţimea civilizaţiei, tehnologiei şi culturii pe care a dat-o şi o dă acest continent patrimoniului comun al omenirii.

Poziţia geografică a Europei

Din punct de vedere al geografiei fizice, Europa reprezintă o peninsulă, partea nord-vestică a Eurasiei sau a Afro-Eurasiei. Asia ocupă partea estică a acestei mase continentale și toate împart un platou continental comun.

Limitele Europei

Continentul nostru este înconjurat de oceane şi de mări în vest, în sud şi în nord, dar este strâns legat de Asia, de-a lungul Munţilor Ural, în partea de est.

Europa: Poziţia geografică, Limitele, Întinderea

Limitele Europei sunt foarte uşor de urmărit spre nord şi vest, dar în sud, în est şi mai ales între aceste două puncte cardinale (adică în sud-est) se urmăresc mai greu.

În nordOceanul Arctic.

În vestOceanul Atlantic.

În sud, Marea Mediterană desparte Europa de continentul Africa şi comunică cu Oceanul Atlantic prin Strâmtoarea Gibraltar.

În est, Munţii Ural despart, convenţional, Europa de Asia.

În sud-est, în continuarea munţilor, limita este considerată râul Ural, Marea Caspică şi Munţii Caucaz.

În continuare, Marea Neagră şi Marea Egee (şi zona de legătură dintre ele, adică strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara şi strâmtoarea Dardanele) despart Europa de partea cea mai avansată, vestică, a Asiei, denumită Asia Mică.

Întinderea Europei

Întinderea Europei, între punctele extreme din est şi vest, este de 5600 km, iar în linie dreaptă, de la nord la sud de 3900 km.

Faţă de celelalte continente, Europa are o suprafaţă mică (10 milioane km²).


Europa: Poziţia geografică, Limitele, Întinderea publicat: 2018-06-11T15:45:09+03:00, actualizat: 2018-06-11T16:38:02+03:00 by Gimnaziu.info