Istoricul kilogramului

Livra, Uncia

Cu numai două secole în urmă, unităţile de măsură erau diferite de la o ţară la alta, deseori de la o regiune la alta şi chiar de la un oraş la altul. Livra era o unitate de măsură pentru masă care reprezenta 453,5 g în Anglia şi 482,5 g în Franţa. Uncia reprezenta a şasea parte dintr-o livră.

Gramul

În 1793, printr-o Convenţie Internaţională s-a stabilit o unitate de măsură pentru masă, gramul, aceeaşi pentru toate ţările, şi anume: masa unui centimetru cub de apă aflată la temperatura de 0ºC.

Kilogramul etalon

În 1799 s-a stabilit ca unitate de măsură pentru masă, masa unui cilindru de platină numit kilogram etalon, unitate de aproximativ o mie de ori mai mare decât cea precedentă.

Kilogramul internaţional

În sfârşit, în 1889, la prima Conferinţă de Măsuri şi Greutăţi acest etalon a fost înlocuit cu un cilindru din platină şi iridiu, care a fost numit kilogram internaţional. Acest cilindru, unic în lume se păstrează la Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi de la Sèvres (lângă Paris) alături de etaloanele altor unităţi de măsură.

Kilogramul

În 1960 la Geneva, la cea de-a XI-a Conferinţă Generală de Măsuri şi Greutăţi a fost adoptat Sistemul Internaţional de Unităţi (S.I.) din care face parte şi kilogramul.

Kilogram etalon

Etaloane

Etaloanele prototip

Kilogramul internaţional face parte din etaloanele prototip păstrate în camere speciale ale Pavilionului Breuteuil de la Sèvres şi cu care se lucrează extrem de rar.

Etaloanele de prim ordin

Alături de etaloanele prototip sunt depozitate şi etaloanele de prim ordin care din timp în timp se compară cu cele „prototip”.

Etaloanele de ordin doi

Fiecare ţară are o copie după etaloanele de prim ordin numite etaloane de ordinul doi pe care le păstrează în condiţii speciale, acestea având aceeaşi semnificaţie ca şi etalonul prototip pe plan mondial.

Etaloanele de ordin trei

Copiile obţinute în fiecare ţară după etaloanele de ordinul al doilea reprezintă etaloane de ordinul trei şi sunt folosite în procesul de măsurare de către institutele meteorologice şi institutele de cercetare.

Instrumentele de măsură

Cu ajutorul etaloanelor de ordin trei se etalonează instrumentele de măsură folosite în practică.


Istoricul kilogramului publicat: 2021-02-15T18:43:09+02:00, actualizat: 2021-02-15T19:49:11+02:00 by Gimnaziu.info