Muzica populară, Muzica cultă

Muzica populară

Obiceiul este ansamblul manifestărilor legate, fie de o anumită dată calendaristică, fie de un anumit eveniment din viaţa omului.

Colinda este un gen muzical străvechi cu funcţie de evocare, urare şi de felicitare.

Cântecul de stea este colindatul cu steaua în seara de Ajun. Textul acestui cântec exprimă momentul naşterii Domnului şi este inspirat din Evanghelie. Cântecul de stea este un gen muzical ritual, aparte de colindă.

Cântările ceremoniale se execută în grup. Acestea au conţinut epic, pe versuri de 6 silabe.

Bocetul este o piesă lirică cu caracter profan, ce se execută individual şi care exprimă „revărsarea melodică a părerii de rău”.

Doina este o specie a folclorului muzical românesc ce aparţine genului liric şi este bazată pe improvizaţie. Ea exprimă trăiri sufleteşti profunde.

Balada sau cântecul bătrânesc este o specie a genului epic, prin excelenţă declamator. Se evocă astfel fapte istorice sau legendare, întâmplări fantastice.


Muzica cultăMuzica cultă

Opera este o lucrare muzicală de mari proporţii, care are la bază un subiect ce se desfăşoară într-un cadru anume, cu costume, decoruri şi mişcare scenică, al cărui text este cântat şi nu rostit. „Personajele” principale într-un spectacol de operă sunt: soliştii, corul, orchestra şi, uneori, baletul.

Opereta este o compoziţie muzical-dramatică cu conţinut agreabil, în care momentele cântate alternează cu cele vorbite.

Baletul este o creaţie originală, un spectacol teatral dansat, alcătuit dintr-o suită de tablouri coregrafice reunite printr-un subiect, în care dansul şi mimica se îmbină cu muzica.

Muzica pop, din originalul englezesc pop music, prescurtare de la popular music, înseamnă muzică ce are mare audienţă la public, adică şlagăre. În muzica pop există piese care au la bază inspiraţia din folclor, numindu-se etno-pop.

Muzica disco este un stil derivat din muzica uşoară, întâlnit în discoteci şi destinat exclusiv dansului. Se bazează pe combinaţie de ritmuri şi este întregit de efecte luminoase (orgă de lumini).

Muzica rock este un stil în muzica uşoară, foarte accesibil, dansant, care a dat numele dansului respectiv lansat în anii ’50, la fel de iubit astăzi ca şi atunci.


Muzica populară, Muzica cultă publicat: 2014-11-22T11:37:28+03:00, actualizat: 2017-01-02T08:57:23+03:00 by Gimnaziu.info